21 Kasım 2024, Perşembe

Son dakika Ekonomi Haberleri Türkiye'nin haber sitesinde

Sanayi cirosu KGF ile rekor kırdı

Sanayi cirosu KGF ile rekor kırdı

TÜGİAD Başkanı Dr. Ali Yücelen, 2017 yılında ekonomiye can veren KGF uygulamasının özellikle sanayi sektöründe ciroları yükselttiğine dikkat çekti ve “TÜGİAD olarak KOBİ’lerin nitelikli finansmana ihtiyacı olduğunu her zaman söyledik. Sadece KGF’nin yüzde 30’u bile sanayiye ve dolayısıyla da Türkiye ekonomisine can verdi.” dedi ve sanayiciye nitelikli finansman desteğinin devam etmesini istedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Dr. Ali Yücelen, 2017 yılında uygulanan Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde KOBİ’lerin nitelikli finansman ihtiyacının karşılandığına dikkat çekti ve reel sektörün nitelikli finansman ihtiyacının karşılanması halinde Türkiye ekonomisinin 2017’deki büyüme performansının sürdürülebilir olacağını dile getirdi.

TÜİK verilerini analiz eden TÜGİAD uzmanlarının hazırladığı 2017 Sektörel Ciro Endeksi çalışmasının sonuçlarını açıklayan Yücelen, 2017 yılında sektörlerin ciro performansının analiz edildiğini ve en yüksek ciro artışının Sanayi sektöründe yaşandığını belirtti.  Sanayi, inşaat, hizmet ve ticaret sektörlerindeki ciro verilerinin analiz edildiği rapora göre özellikle 2017 son çeyreğinde ortalama ciro artışının yüzde 50 üzerinde bir performans gösteren sanayi sektörü yüzde 8’lik artışla Türkiye ekonomisinin büyümesine de destek verdi. Verileri değerlendiren Yücelen sözlerine şöyle devam etti:

“2017 yılında ekonomiyi sanayi sırtladı. 2017 senesinde 200 milyara yaklaşan Kredi Garanti Fonu kefaletinin 0’unun imalat sanayi özelinde kullandırılması dahi, sanayi sektöründeki bu performansın elde edilmesinde önemli bir araç olmuştur. Bu gelişme aslında nitelikli finansmana erişim meselesinin Türkiye açısından ne derece kritik olduğunu bir kez daha göstermektedir. Mevcut finansal mimari içerisinde finansmana erişimi kolaylaştıracak ve maliyetini azaltacak her türlü düzenleme, Türk sanayi açısından en önemli (yapısal tedbir) olacaktır. Bu konuda atılacak olan adımların her zaman yanındayız, arkasındayız. “   

2017

TÜM SEKTÖRLER

SANAYİ

İNŞAAT

TİCARET

HİZMET

2. Çeyrek

5.4%

5.1%

10.6%

4.6%

5.6%

3. Çeyrek

6.4%

4.9%

12.5%

6.2%

6.7%

4. Çeyrek

5.3%

8.0%

-3.2%

5.2%

5.2%

Tabloda sektörler bazında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ciro endeks değerlerindeki değişim, bir önceki çeyreğe göre hesaplanmıştır.

Rapora göre yıl içinde en dalgalı grafik inşaat sektöründe yaşandı. Mevsimsel etkilerden arındırılmasına rağmen 2. ve 3. Çeyreklerde önemli bir performans gösteren inşaat sektörü son çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre ciro bazında önemli bir yavaşlama sergilerken, Sanayi sektörü son çeyrekte Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde bir ciro artış hızı yakaladı. Son çeyrekte tüm sektörlerin ciro performansı, bir önceki çeyreğe göre düşerken yalnızca sanayi sektörü artış kaydetti.

TÜGİAD tarafından yapılan araştırmada, sektörlerin cirolarındaki değişimin 2016 yılının aynı dönemine göre karşılaştırması da yapıldı. Buna göre Türkiye ekonomisinin ciro basında en iyi performans sergilediği dönem yüzde 32 ile 3. çeyrek oldu. 4. Çeyrek performansı göreli olarak düşüş göstermekle beraber yılın ilk yarısından daha iyi bir sonuç elde etti. Sektörel bazda bakıldığında ise sanayi sektörünün 4 çeyrekte de Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış sağladı.

Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre Değişim Oranı

TÜM SEKTÖRLER

SANAYİ

İNŞAAT

TİCARET

HİZMET

1 çeyrek

21.4%

24.4%

19.7%

21.4%

16.5%

2. çeyrek

23.8%

27.1%

19.8%

22.9%

22.5%

3. çeyrek

32.3%

33.3%

43.2%

30.2%

31.1%

4. çeyrek

26.8%

31.2%

22.8%

24.9%

26.9%

TÜGİAD tarafından geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen araştırma raporlarına da atıfta bulunan Yücelen, KOBİ’lerin nitelikli personele ve finansmana erişim sıkıntısı yaşadığını anımsatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Ticaret sektöründe enflasyonist süreç ile birlikte daralan kar marjları, özellikle mikro işletmelerin kan kaybına yol açmıştır. Bu nedenle 2018 senesinde özellikle küçük ticaret erbabının desteklenmesine imkan tanıyacak enstrümanlara ihtiyaç olacaktır. “Nefes Kredisi” önemli bir adımdır ancak yeterli değildir; KGF modeline uygun nitelikli finansman kaynaklarının işletmelerimizin kullanımına açılması yerinde olacaktır. “

Sektörler yarışıyor

Sektörlerin ciro bazlı yarışının analiz edildiği rapora göre 2017 yılında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ciro endeks ortalamalarına göre sanayi sektörünün ciro performansı son yıllarda Türkiye ekonomisindeki büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörünü geride bırakmıştır. İnşaat sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Yücelen şunları söyledi:

“İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin küresel bazda en rekabetçi olduğu, güçlü ve iddialı olduğu sektörlerden biridir. Bu nedenle inşaat sektörümüzdeki sağlıklı gelişmenin sürmesini bekliyoruz. Sanayi ise özellikle ihracata dönük olduğu sürece ekonomimizin rekabetçi olmasını, dünya ekonomisindeki payımızın artmasını sağladığı için çok önemli. Geçen seneye kıyasla bu sene sanayicinin cebine giren para arttı. Tabi bu karlılıkları arttı anlamına gelmiyor. Sanayi sektörüne nitelikli finansmana erişim kolaylığı sağlanmasının nasıl bir etki yarattığını test ettik. Bu nitelikli finansmana erişimi daha da kolaylaştırır ve geliştirebilirsek reel sektörün Türkiye ekonomisine katkısının ne kadar yüksek olacağını; sadece büyüme değil kalkınmayı da beraberinde getireceğini göreceğiz.”

Türkiye’de inşaat sektörünün kolaylıkla nitelikli finansman bulabildiğini anımsatan Yücelen, bu defa nitelikli finansmana görece kolaylıkla ulaşan sanayi ve ticaret firmalarının son dönemde durgunluk yaşayan inşaat sektörünü geride bırakarak ekonominin çarklarını döndürdüğünü söyledi.

 

TÜGİAD hakkında

1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.

Türkiye çapında 115’i kadın olmak üzere 870 üyesi olan TÜGİAD; inşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv ve yedek parça, turizm, yiyecek, mekanik ve diğer metal ürünlerin imalatı gibi 60’dan fazla sektörü ve dünya çapında 100 ülkeye ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. Yaş ortalaması 35 olan genç, girişimci ve dinamik TÜGİAD üyeleri, yıllık ortalama 18 milyar dolar ihracat ve 23 milyar dolar ithalat gerçekleştirmektedirler. TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.

G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın Dönem Başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca, Avrupa’da 11 ülkeden 300 binden fazla girişimciyi temsil eden JEUNE’ün Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.

TÜGİAD Başkanları

· 1986 - 1994 Sn. Sayın Cefi KAMHİ

· 1994 - 1998 Sn. Murat BEKDİK

· 1998 - 1999 Sn. Hamdi AKIN

· 1999 - 2002 Sn. Muharrem YILMAZ

· 2002 - 2004 Sn. Hayati KAYA

· 2008 - 2010 Sn. Lütfü KÜÇÜK

· 2010 - 2012 Sn. Murat ÇOSKUNKAN

· 2012 - 2014 Sn. Ali YÜCELEN

· 2014 - 2015 Sn. Ali YÜCELEN

· 2015 - 2016 Sn. Rahmi ÇUHACI

  • 2016 - …. Sn. Ali YÜCELEN

Detaylı bilgi için: www.tugiad.org.tr  web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

G20 Genç Girişimciler İttifakı Hakkında

G20 Genç Girişimciler İttifakı (YEA), G20 ülkelerinde ekonomilerdeki yenilenmeleri yönlendirme, iş hacmi yaratma, yenilik ve sosyal değişim yaratma amacı taşıyan ve girişimciyi odak alan organizasyonların bir araya gelmesinden oluşmaktadır. YEA, G20 ülkelerinde genç girişimcilik konusunda sınırlar arası deneyimleri paylaşma, pozitif bir yön değişimi yaratma, genç girişimciler için global bir iletişim ağı oluşturma ve en önemlisi dünya çapında girişimcilik açısından işbirliği oluşturacak bir dayanışma ortamı yaratma amacıyla kurulmuştur. Bilgi için: www.g20yea.com

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Son Dakika Haberleri

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık