03 Ocak 2025, Cuma

Son dakika Ekonomi Haberleri Türkiye'nin haber sitesinde

Sivas Açık Cezaevi Yaşayan Müzeye Dönüştürülüyor

Sivas Açık Cezaevi Yaşayan Müzeye Dönüştürülüyor

Sivas Tarihi Yarı Açık Cezaevi, ORAN Kalkınma Ajansının destekleri ile ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında ‘Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’ olacak.


-Herhangi Bir Mimari Ve Tarihi Özelliği Bulunmayan Eklenti Binalar Yıkılıyor-

Tarihi yapının müzeye dönüştürülmesi ile ilgili çevresindeki virane yapıların yıkım işi ise başladı. Yıkım işinde konuşan Vali Salih Ayhan, "1902 yılında Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından inşa ettirilen, 1961 yılından itibaren Yarı Açık Ceza Evi olarak kullanılan tarihi yapı için sahadaki çalışmaları başlattık. Tarihi tescilli cezaevi binasına yıllar içinde ihtiyaçlar doğrultusunda betonarme eklenti binalar yapılmış. Herhangi bir mimari ve tarihi özelliği bulunmayan eklenti binalar statik açıdan deprem yönetmeliğine uygun olmadığından yıkımını yapacağız. Restorasyon ve peyzaj çalışmalarını 390 gün içerisinde tamamlayarak müze teşhir tanzim çalışmalarına başlayacağız" dedi.


-Tarihi Yapı Aslına Uygun Biçimde Restore Edilerek Turizme Kazandırılacak-

Sivas İl Özel İdaresi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2018 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında teklif edilen Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi'nin 19 Kasım 2018 tarihli bakanlık oluru ile program kapsamına alındığını anımsatan Vali Ayhan, "23 Mart 2019'da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'ın katılımlarıyla proje imza töreni yapılmıştı. Proje vasıtasıyla, tarihi yapıları aslına uygun biçimde restore ederek turizme kazandırmayı ve tarihi kent bölgesini cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


-Müze, Zengin İçeriğe Sahip Olacak-

Düzenleme yapılacak olan tarihi yapının müze içeriği hakkında da bilgi veren Vali Ayhan, "Sergi alanları, müze satış mağazası, yönetim ve kafeterya, yarı açık ceza evi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı ve kilim atölyesi, Sivas tarağı atölyesi, Sivas ağızlığı ve Sivas kalemi atölyesi, Sivas bıçağı atölyesi, geleneksel müzik aletleri yapım atölyesi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi'nin, yaşayan yeni nesil bir müze olacağından, yerli ve yabancı ziyaretçilerin müzeyi gezerken uygulama atölyelerinde geleneksel el sanatı yapma imkânı da yakalayacağını ifade eden Vali Ayhan, "Proje ortakları; Sivas Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü vasıtasıyla müzenin işletilmesini sağlayacağız. Özellikle genç ve kadın girişimciler için uygulamalı eğitim programları düzenleyeceğiz. Tarihi kent meydanına yürüme mesafesinde olacak projeyle, şehrin turizm potansiyelinin artmasını ve Sivas’ın cazibe merkezi haline gelmesini hedefliyoruz. Şehrimize kazandırılacak olan Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi'nin ilk adımı olan bu yıkımın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmanın ardından herhangi bir mimari ve tarihi özelliği bulunmayan eklenti binaların yıkımı gerçekleştirildi.

Düzenlenen yıkım programına; Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mehmet Nebi Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut, Sivas Rölöve ve Anıtlar Müdürü İsmail Onur Yıldızlı, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Ömer Kalın ile teknik ve idari personel katıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Son Dakika Haberleri

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık