TBMM Üzüm Komisyonu üyeleri Denizli, Sarıgöl, Alaşehir, Salihli ve Turgutlu’daki incelemelerinin ardından Manisa’ya geldi. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret eden komisyon üyeleri adına Komisyon Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen Valilik Şeref Defterini imzaladı. Burada bir açıklama yapan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “Hepimiz çok iyi biliyoruz, Manisa dünyanın çekirdeksiz üzüm üretim merkezi. Küçük sorunlar var bu küçük sorunların aşılmasında da sorunlardan ziyade bu stratejik ürünün tüm insanlığa çok daha iyi koşullarda, verimli, standartlara uygun sunulabilmesi ve ülkemize, ilimize bugüne kadar olduğu gibi bundan çok daha fazla katma değer sağlayabilmesi için, ortaklaşa yapılması gerekenler hususunda Manisa’da da çok ciddi bir arayış çok ciddi bir kamuoyu var. ne mutluyuz ki Türkiye Büyük Millet Meclisimiz bu insanların, bu memleketin temsilcileri sıfatıyla bu arayışa, bu sorunlara kayıtsız kalmadı. Bir komisyon marifetiyle ortaklaşa yürünen yolda Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gücünü ortaya koymayı kararlaştırdı. Bu manada bu ziyaret son derece anlamlı aynı zamanda da Manisalı hemşehrilerimiz bütün üzüm üreticilerimiz ve tacirlerimiz adına da kendilerine çabaları için çok çok teşekkür ediyorum” dedi.
Komisyon Başkanı İsmail Bilen komisyon adına Vali Güvençer’e komisyon amblemli bir tabak hediye etti.
“Üzüm çok değerli”
Üzümün çok değerli bir ürün olduğunu kaydeden Komisyon Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, “İki gündür Manisa’nın ilçelerinde üzüm üreticileri, borsalar ve tacirlerle bir araya gelerek sorunları tespit etmeye çalıştıklarını kaydeden Komisyon Başkanı Bilen, “Basın mensuplarından bir ricam olacak. Bizim arkadaşlarımızın ve şahsımın ara sıra yaptığı açıklamalarda cımbızla bir iki kelimeyi almayın. Üzüm hakikaten çok kıymetli, çok değerli. Tüketimini teşvik etmemiz, ilk başta da kendimiz bu alışkanlığı edinmemiz gerekir diye kullandığımız cümlelerin altına ‘Gençlere silah zoruyla üzüm yedirilmemeli, yedirecek miyiz’ gibi ifadeleri ön plana çıkararak bu işi sulandırmayalım, yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyelim. Bu mahsul hakikaten kıymetli, değerli, özellikle nesillerimiz için. Manisa da üzümün başkenti. Yeterli bilgi birikimi burada oluştuğu için de ziyaretimizi Manisa odaklı yaptık ama diğer illeri de ziyaret edeceğiz” dedi.
“En az 20 gram üzüm tüketilmeli”
“En az 20 gram üzüm tüketilmeli” diyen Bilen, “Bunu uzmanlarımız söylüyor, hekimlerimiz söylüyor. 2 gün de bir olsa 3 günde bir de olsa biz kendimizden başlamalıyız, bu alışkanlığı ilk önce kendimiz edinmeliyiz ki başkalarına da tavsiye edebilelim. Üzüm tüketmeyen birinin başkasına üzüm yemesini tavsiye etmesi bence hiçbir anlamı olmaz. Söylediğimiz budur. Eski cümlelerden veya yorumlardan bazı şeyler görüyorum basında bu hoş değil, gençlerimize de iyi bir tavsiye değil. Sağlık açısından kullanılmalı, zihin fonksiyonlarının gelişimi açısından kullanılmalı, iktidarıyla muhalefetiyle birlikte önerilmiş bir öneri neticesinde kurulmuş bir komisyon. Dolayısıyla bu hem iç tüketimi artırmaya hem de dış pazarlara yönelik varsa yaşanan sıkıntılar veya alınması gereken tedbirler konusunda Manisa’da yeterli bir altyapı, birikim olduğu için de Manisa’ya biraz fazlaca vakit ayırmış olduk” şeklinde konuştu.
“Çözülemeyecek sorunlar yok”
İki günlük ziyaretleri kapsamında tespit ettikleri sorunlardan da bahseden Bilen şunları söyledi: “Özellikle sezon başlangıcında küçük üreticilerimizi, müstahsili koruyacak bir kurumun bulunmaması fiyat istikrarsızlığına sebebiyet veriyor. Daha sonra üzüm toparlansa bile küçük üretici, müstahsil elindeki mahsulü tüketmiş görünüyor. Bize gelen şikayetlerden bir tanesi bu. Diğer çerçeveden bakıldığında da ihracatçılarımızın bir kısmı yaş üzüme destek talebinde bulunuyor. Birliklerimizin ve kooperatiflerimizin talepleri var. Onlar da stok kurumunun oluşturulmasını ve lisanslı depoculuğun biran önce hayata geçirilmesi hususunda birliklere, kooperatiflere kamu desteği, devlet desteği, bakanlık desteği talepleri var. Bunlar da çözülebilecek sorunlar. Çok ciddiye alınacak sorunlar değil belki, büyütülecek sorunlar değil. Arz fazlası yaşandığı yıllarda bu sorunu yaşıyoruz. Bu da iklim şartlarına bağlı zaman zaman. Dolayısıyla bu mağduriyeti engelleyecek kurumların, bu sene yapmış olduğumuz gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin, başbakanımızın talimatıyla devreye girmesi sonucunda bu mağduriyet engellenmiş oldu. Üreticinin genel bir talebi hatta birliklerin, kooperatiflerin, borsalar aynı şeyi söylüyor. Onların da talepleri Toprak Mahsulleri Ofislerinin yada yetkilendirilecek kuruluşların sezonun başlangıcında piyasaya müdahale etme, fiyat istikrarı sağlanması noktasında. Devlet gücünün elinin bu işin üzerinde hissettirmemiz lazım. Biraz da girdi maliyetleriyle ilgili sıkıntılar var. Bununla ilgili olarak da destekleme yükün hafifletilmesi konusunda talepler var.”
Açıklamaların ardından valilik makamına geçen komisyon üyeleri basına kapalı olarak Vali Güvençer’le görüştü. Komisyon üyeleri Manisa ve Saruhanlı’da yapacakları incelemelerin ardından İzmir’e geçecek.
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.