10 Ocak 2025, Cuma

Son dakika Ekonomi Haberleri Türkiye'nin haber sitesinde

Bakan Sarıeroğlu'dan iddialara net yanıt

Bakan Sarıeroğlu'dan iddialara net yanıt

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bilgilendirme Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Sarıeroğlu, SGK kapsamında sağlık, emeklilik ve sigorta alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmasına bölücü terör örgütlerine karşı Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekatına değinerek başlayan Sarıeroğlu, "Operasyon büyük bir başarıyla 58’inci gününde devam ediyor. Bu süreçteki çabaları için Mehmetçiklerimize tüm milletimiz adına teşekkür ediyorum. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Ayırca bugün Regaip Kandili, tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum" ifadelerinde bulundu.

SGK gelir giderlerine ilişkin değerlendirme yapan Sarıeroğlu, SGK’nın Türkiye nüfusunun yüzde 99,2’sini kapsama alan bir kurum olduğunu dile getirdi. Sarıeroğlu, şuanda 22,3 milyon aktif sigortalı ve 12,2 milyon emekli olduğunu ifade etti.

Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranlarını aktaran Sarıeroğlu, "Bu konuda çokça spekülasyona maruz kalıyoruz. Özellikle son günlerde anlam vermekte de zorlandığımız bir durum. Mali açıdan gayet güçlü bir SGK’mız var. Hız kesmeden de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranlarını 2002 yılında yüzde 61’miş, şuanda geldiğimiz aşamada yüzde 72 oranına ulaşmış durumda. Gelirlerin giderleri karşılama durumunda da son 15 yılda çok ciddi bir performans sergilemiş durumdayız. Bu oran 2002 yılında yüzde 71,5’ken, 2017 yılı sonu itibariyle bu rakam yüzde 92,2 seviyesine ulaşmış durumda" şeklinde konuştu.

"SGK’nın mali durumu son derece sağlıklı"

SGK’nın 2017 yılı gelirlerinin 288 milyar olduğunu belirten Sarıeroğlu, gelirlerin yüzde 72’sini prim gelirlerinin oluşturduğunu dile getirdi. Sarıeroğlu 2017 yılında 312 milyarlık bir gider olduğunu bunun yüzde 67’sinin de emekli aylıklarının oluşturduğunu ifade etti.

Son 15 yıldır çeşitli reformlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Sarıeroğlu, dünyanın en kapsamlı genel sağlık sigortası uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade ederek, "55 bin özel sağlık sunucusuyla işbirliği halindeyiz. Şuanda 2 bin 396 hastane ve tıp merkeziyle çalışmalar yürütüyoruz. Eczane sayımız 24 bin 990’a ulaşmış durumda, yüzde yüz seviyesine gelmiş durumda" diye aktardı.

Sağlığın bir maliyet olarak görülmediğini söyleyen Sarıeroğlu,"Vatandaşlarımızın 15 yıl öncesinin Türkiye’sinde doktor için, ilaç için tarlasını sattığı günlerden, bugün o tarlalardan helikopterlerle alınıp hastanelere yetiştirdiğimiz bir Türkiye’ye ulaşmış durumdayız. Kurumumuzun mali durumu son derece sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

"İlaç geri ödeme listemizde şuan 8 bin 200 ilaç bulunmaktadır"

"Bir ilaç geri ödeme kapsamına alınmıyorsa, bunun mutlaka bilimsel bir nedeni söz konusudur" diyen Sarıeroğlu, 2017 yılında 660 adet ilacın geri ödeme kapsamına alındığını, ilaç geri ödeme listesinde 8 bin 200 ilaç bulunduğunu paylaştı. Sarıeroğlu, "Yerel ilaç dediğimiz ülkemiz ilaç üretim yatırımlarına teşvikleri sürdürüyoruz, bu bağlamda ilk aşamada 146, takibinde 145 ilacı yerelleştiriyoruz. Ayrıca 5 yeni kanser ilacını ödeme listemize almış durumdayız. Bunlardan birisi 156 böbrek kanseri hastaları için olan ilaç. Yetim ilaç denilen nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan üretimi az maliyeti fazla ilaçlar söz konusu. Bilimselliği kabul edilmiş tüm yetim ilaçları geri ödeme kapsamına almaya devam edeceğiz. Acil servislerde ilk 24 saate herhangi bir ücret alınmamaktadır" dedi.

"Akıl tutulması içindeler"

Son günlerde SGK’nın battığı yönünde iddialar olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, "SGK batıyor, gayrimenkullerini satışa çıkardı diye konular var. Bunu kullananlar tam bir akıl tutulması içerisindeler. Ya gerçekten bilmiyorlar ya da milleti aldatmak için çok yoğun bir çaba içerisindeler. Bunun üzerinden siyasi bir söylem oluşturmayı bir çaresizlik yansıması olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bütün dünyadaki sosyal güvenlik kurumları gayrimenkul edinir ve değerlendirerek satabilirler. Biz 2012 yılından beri düzenli olarak ihaleye çıkıyoruz, yani yeni yapılan hiçbir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Sarıeroğlu, yapılan düzenleme ile sigortalıların brüt asgari ücretin 2 katına kadar olan borçlarına rağmen maaşları bağlanarak bu borçların maaşlarından kesilmesinin sağlandığını aktardı. Sarıeroğlu, şehit yakınları ve gazilere ödenen eğitim öğretim yardımı ödemeleri için öğrenci belgesi ibraz etme uygulamasına son verildiğini de ekledi. Sarıeroğlu, 80 olan e-Devlet uygulamasını 120’ye çıkaracaklarını, Tetkik ve Tahlil Paylaşım Projesini hayata geçireceklerini ve sigortalıların hangi teşvikten yararlanabileceğini gösteren yazılımı hayata geçireceklerini aktardı.

HABERE AİT RESİMLER

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Son Dakika Haberleri

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık