KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt, Kazakistan'da düzenlenen "Ulttyk Onim 2019" fuarına katıldı.
KOSGEB ve Kazakistan Girişimciliği Geliştirme Fonu (DAMU) arasındaki iş birliğinde bir adım daha ileri gidildi. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Türkiye ve Kazakistan KOBİ'leri arasındaki iş birliğini sağlamak amacıyla daha önce imzalanan eylem planı kapsamında, "Ulttyk Onim 2019" fuarına katılım sağladı.
Fuarda, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt ve Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan KOBİ destekleme kurumu başkanları tarafından KOBİ'ler alanında değerlendirmelerde bulunularak, iş birliğinin önemine vurgu yapıldı. KOSGEB heyeti ile birlikte fuara katılım sağlayan, perakende gıda, otomotiv yedek parça, elektronik sanayi, tekstil, medikal, kimya, deri ve ahşap ürünleri alanında faaliyet gösteren 10 Türk KOBİ'si, Kazak muhatapları ile iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
İkili Görüşmeler
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt; KOBİA Başkanı Orkhan Mammadov, DAMU Başkanı Buribayeva Gaukhat Asylbekovna, Baiterek Ulusal İdari Holding CEO'su Aidar Arifkhanov, Kazakexport CEO'su Ruslan Iskakov ve DAMU eski Başkanı/Kazakistan Geliştirme Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abay Sarkulov ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Kazakistan ile Türk KOBİ'leri arasında gerçekleştirilebilecek iş birliği faaliyetleri üzerinde duruldu.
İş Birliğinin Tarihçesi
KOSGEB'in Kazakistan ile iş birliği faaliyetleri, DAMU ile 2011 yılında imzalanan Mutabakat Zaptı ile başladı. İki ülke KOBİ'leri arasındaki ticari iş birliğinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar, 12 Eylül 2018'de Ankara'da imzalan eylem planı ile bir ileri aşamaya taşınmış oldu. KOSGEB ile DAMU arasındaki Eylem Planı, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyaretlerinde imzalandı. Aralık 2018'de de, DAMU tarafından görevlendirilen 2 personele yönelik uzman değişim programı düzenlendi.
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile DAMU CEO'su Abay Sarkulov tarafından iki kurum arasında KOBİ'ler alanında iş birliğine yönelik olarak imzalanan eylem planında:
İki kurum arasında bir çalışma grubu oluşturulması, Türkiye ve Kazakistan KOBİ'leri arasında iş birliği potansiyelinin yüksek olduğu sektörel alanların belirlenmesi, uygulanan programların ve verilen hizmetlerin etkinliğinin arttırılması amacıyla iki kurum arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı, iki kurum arasında uzman personel değişimi, iki ülke KOBİ'leri arasında B2B eşleştirme etkinliklerinin ve KOBİ bilgilendirme günlerinin düzenlenmesi ve her iki ülkede yatırım imkanlarına ilişkin bilgi paylaşımı ve etkinliklerin düzenlenmesi çalışmaları yer aldı.