Ankara Üniversitesi Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASTAM) ile HHB Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen ITech Teknoloji Kongre ve Fuarı Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde açıldı.
Açılışa ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ATO Başkanı Gürsel Baran, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Üniversitesi Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Efe, HHB Fuar AŞ Başkanı Şule Dayangaç ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, teknolojideki gelişim ve dönüşümün inanılmaz bir hıza ulaştığını belirterek, endüstri 4.0, kripto paralar, blockchain, nesnelerin interneti, robotik teknolojiler, big data, yapay zeka gibi kavramların 2000 yılından sonra konuşulmaya başlandığını bildirdi.
Özdebir, gelecekte beklenen gelişmelerin çarpıcı olduğuna dikkati çekerek, “2020’lerde bilgisayar çiplerindeki tekil tasarım elemanlarının boyutunun metrenin milyarda birine inmesi bekleniyor. 10 yıl sonrasında spor, iş dünyası ve siyasetle ilgili online haberlerin yüzde 90’ının algoritmalar tarafından yazılmasını bekleyen fütüristler var” değerlendirmesinde bulundu.
Günümüz ekonomi anlayışında yüksek ve sürdürülebilir büyümenin anahtarlarından birinin teknoloji startup’ları olduğuna dikkati çeken Özdebir, “Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması ve ekonomik hedeflere ulaşması için ilk önce içinde bulunduğu orta teknoloji segmentinden yüksek teknolojiye sıçramasını sağlayacak teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapması ve bu girişimlere öncelik vermesi gerekmektedir” dedi.
Özdebir, yüz tanıma, robotik teknolojiler, siber güvenlik, bulut teknolojileri, nesnelerin interneti gibi pek çok yenilikçi alanındaki gelişmelerin temelinde KOBİ’lerin yattığını belirterek, girişimcilik ve yenilikçilik kavramının önemine işaret etti.
Türk halkının girişimci olduğuna dikkati çeken Özdebir, şöyle konuştu:
“Bunu bize uluslararası karşılaştırmalar da söylemektedir. 24 ülkeyi kapsayan Amway Küresel Girişimcilik Araştırmasında göre Türkiye’de her 5 katılımcıdan 3’ünün kendi işine sahip olmaya yönelik tavrı olumludur. Bu girişimci ruhu korumamız ve daha da önemlisi buna uygun habitatın yaratılması gerekmektedir. Girişimcilik ekosistemi ya da yenilikçilik kültürü noktasında genç girişim ve girişimcilerin ayakta kalması, büyütülmesi, ekonomik yaşama entegre edecek modellerin uygulanması şarttır”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ülkelerin devamlı olabilmesi bilgi, bilim, eğitim ve teknolojinin vazgeçilmez unsur olduğuna dikkati çekerek, “Bunlara önem vermiyorsanız geleceğiniz yok demektir. Bunun da nitelikli olması lazım. Türkiye bu boyuta ilerlemek için önemli bir adım attı” dedi.
Dünyanın değişmesiyle kavramların da değiştiğini dile getiren İbiş, yapay zekadan dijital dönüşüme, sanal gerçeklikten nesnelerin internetine kadar değişen kavramlara ayak uydurulmazsa sistemlerin çökeceğini vurguladı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, dünyada tüketici değil üretici ve ihracatçı ülke konumuna gelmek ve Türkiye etiketli yerli ve milli üretim ürünlerini yayabilmek için gençlerin önlerinin açılması gerektiği dile getirerek, “Artık gümrükten geçirilen tonlarca yük yerine, dijital olarak aktarılan ürünlerin ihraç edildiği bir ekonomiye evrilmeyi başarmalı ve övündüğümüz genç nüfusumuzu verimli yetiştirip, ülke için verimli çalışır hale getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
HHB Fuar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dayangaç ise genç ve dinamik ülke Türkiye’nin geleceğinin inşasında teknolojinin ve bilişiminin önemine işaret ederek, 2018’de oyun yazılımı üreten ve geliştiren Türk firmalarının 1 milyar doları aşan ihracatının memnuniyet verici olduğunu söyledi.