İnovasyon Yönetimi Ve Yenilikçi İş Modeline Bakış Çalıştayı

Proje çerçevesinde KOBİ’lerin inovasyon yönetimi konusunda karşılaştıkları sorunları tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek ve bölgesel yenilikçi ekosistem ortamının nasıl gelişebileceği üzerine interaktif şekilde stratejiler tasarlamak üzere Gebze Workinn Otel’de bir çalıştay…

UHA-Ulusal Haber Ajansı Yayın Grubu

2017 yılı Erasmus+ Mesleki Eğitim İçin Stratejik Ortaklıklar (KA2) Programı kapsamında Ulusal Ajans’a yapılan 206 başvuru arasında desteklenmeye hak kazanan 27 projeden biri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde, Türkiye’den Kocaeli Sanayi Odası, Sabancı Üniversitesi ile İspanya, Almanya, Romanya ve Yunanistan’dan partnerlerin ortaklığında gerçekleşen “Building a Regional Habitat for Learning and Innovative SMEs – InnoHabitS Projesidir.” Bu proje ile KOBİ'lerin inovasyon yönetimi alanında kapasitelerini geliştirmek üzere bölgeye özgü yenilikçi iş modellerinin gelişeceği bir ekosistem kurgulanması ve bu ekosistemi geliştirmek adına tasarlanacak hayat boyu öğrenme eğitim modülleriyle insan kaynağı yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

InnoHabits (Yenilikçi Ekosistemler) AB Projesi Çerçevesinde İnovasyon Yönetimi İstişare EdildiProje çerçevesinde KOBİ’lerin inovasyon yönetimi konusunda karşılaştıkları sorunları tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek ve bölgesel yenilikçi ekosistem ortamının nasıl gelişebileceği üzerine interaktif şekilde stratejiler tasarlamak üzere 10 Ocak 2019 tarihinde Gebze Workinn Otel’de bir çalıştay düzenlendi. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli Sanayi Odası ve Sabancı Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen çalıştaya KOBİ’ler başta olmak üzere inovasyon konusunda istekli 26 firmanın temsilcileri katıldı.

Çalıştayda açılış konuşmasını gerçekleştiren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa ÇÖPOĞLU Ajansın inovasyon alanında yürütülen çalışmaları ve çalıştayın içeriği hakkında bilgilendirmede bulundu. ÇÖPOĞLU, “Bölgemizdeki KOBİ’lerin AR-GE ve inovasyon kapasitesini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde KOBİ’lerin inovasyon kapasitesinin ölçüldüğü, değerlendirildiği ve ücretsiz mentörlük hizmeti sağlanarak geliştirildiği bir yarışma projesi olan InnoTEAM’i ödül töreniyle başarılı bir şekilde sonuçlandırdık. Bugün burada toplanmamıza vesile olan çalıştay da, yine bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların devamı niteliğindeki InnoHabits (Yenilikçi Ekosistemler) AB Projemiz kapsamında siz değerli katılımcılarla inovasyon yönetimini istişare edeceğimiz bir etkinliktir” dedi.

İnovasyon Yönetimi Alanında Bölgede Eğitimler VerilecekAçılış konuşmasının ardından, projeye ilişkin detaylı bilgi veren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı uzmanı ve proje koordinatörü Hülya Bayrak “Projenin en önemli unsurlarından birinin, uluslararası partnerlerin tasarlayacağı eğitim modüllerini bölgeye özgü olarak şekillendirirken çalıştaydaki katılımcılarla birlikte değerlendirilen hususların temel alınacak olması” olduğunu ifade etti. Proje sonunda bölgede toplam KOBİ’ler öncelikli olmak üzere 25 KOBİ’ye ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verileceği, 140 inovasyon uzmanı ve 70 inovasyon uzmanı eğiticisi yetiştirileceği belirtildi. Çalıştayın içeriği ve yöntemine ilişkin bilgilendirme sunumu yapan Sabancı Üniversitesi uzmanlarından Cem Emre Memiş, “InnoTEAM çalışmasında yaptıkları ölçümlerde, 6 ay gibi kısıtlı bir sürede ve sınırlı kaynakla sağlanan mentorluk desteğiyle firmaların inovasyon yönetimindeki ilerlemelerinin oldukça iyi olduğunu” vurguladı. İnovasyon yönetim sistemi unsurlarından Strateji, Kaynaklar, Kültür, Fikir Seçme & Fikir Geliştirme ile Proje Geliştirme & İnovasyon Performansı başlıkları 5 oturumda Sabancı Üniversitesi’nin moderasyonunda firmalarla tartışıldı. Çalıştayda elde edilen çıktılar bir raporda derlenerek katılımcılarla ve proje ortaklarıyla paylaşılacak.