Çeltik Üreticilerine Ruhsat Uyarısı
Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, ilçede çeltik ekimi yapacak olan üreticilerin ekim ruhsatı almaları konusunda uyardı.
Ekim ruhsatı almanın milli bir sorumluluk olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, kayıt dışı çeltik ekiminin ülke ekonomisi açısından ciddi bir kayıp olduğunu vurguladı.
Türkiye’de markaya dönüşen ’Osmancık 97’ pirincinin kalitesinin korunmasının gerekli olduğunun altını çizen Şahiner, “Osmancık’ta sertifikalı çeltik ekimini teşvik ediyoruz ve bunu önemsiyoruz. Resmi olarak ekilen her dönüm çeltik istatistikleri giriyor ve Türkiye’nin ne kadar pirinç ihtiyacı olduğunun tespiti yapılıyor. Bu verilere göre ithal edilecek pirinç oranı belirleniyor. Gayri resmi olarak ekilen çeltiği kayıt altında aldığımızda ithal edilecek pirinç oranı bir o kadar düşürmüş oluruz. Çeltik üreticilerimizin hassasiyet göstererek çeltik ekim ruhsatlarını zamanında almalarını ve zamanını geçirerek kaçak ekim yapan üretici durumuna düşmemelerini tavsiye ediyoruz. Bu sene her seneki gibi çeltik ekimi ruhsatı için müracaat zamanı kısa süreli değil. Ruhsat alımı için verilen süre yaklaşık 2 ay gibi bir zaman verilmiş ve çiftçilerimizin bu zamanı iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum" dedi.
Osmancık bölgesinde yaklaşık 25 bin dekar çeltik ekim alanının yapılan barajlar nedeniyle, yaklaşık 22 bin dekar ekim alanına düştüğünü dile getiren Şahiner, "Çeltik ekim ruhsatının alınması hususu üzerinde titizlikle durma amacımız resmi ekimi teşvik etmek ve dışarıdan girecek yabancı pirince karşı korumaktır. Malumunuz bölgemizde yapılan barajlar önemli miktarda çeltik ekim alanını sular altında bıraktı, böylelikle çeltik ekim sahamız daraldı. Biz bu daralan sahada daha kaliteli pirinç üreterek, kalitesiyle Türkiye’de markalaşan pirincimize yabancı pirinç katmadan daha kazançlı hale getirmenin yollarını arıyoruz ve üreticimizin emeğinin karşılığını almasını sağlamak için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Osmancık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise; “3039 Sayılı Çeltik Ekim Kanunu gereği Çeltik ekim yapan üreticilerin ekim ruhsatı almaları yasal bir zorunluluktur. Osmancık Çeltik Komisyonu Başkanlığı tarafından çeltik ekim ruhsatı başvuruları alınmakta olup 26 Şubat 2018’de başlayan başvuru süresi 20 Nisan 2018 tarihinde sona ermektedir. 2018 yılı çeltik ekim ruhsatı dekar ücreti 5 TL olarak belirlenmiştir. Çiftçilerimizden bir önceki yıl ekmiş oldukları ekim alanlarında herhangi bir değişiklik yok ise ruhsat için herhangi bir belge istenmemektedir. Ekim alanların bir değişiklik olduğu takdirde tapu kayıtları istenmektedir. 3039 sayılı kanun ve bu kanunun 11. maddesinde değişiklik yapan 5728 sayılı kanunun hükümlerince ruhsatsız ekim yapan çiftçilerimiz 100 TL para cezası ve çeltik bitkisinin söktürülmesine kadar uzayan cezai işlemler vardır. Üreticilerin mağdur olmamaları için süresi içerisinde çeltik ekim ruhsatlarını almaları gerekmektedir. 2016 yılı içerisinde 21 bin 347 dekar alanda 840 çiftçiye, 2017 yılı içerisinde ise 21 bin 500 dekar alanda 789 çiftçiye çeltik ekimi için ruhsat verilmiştir. Çeltik ekimi, sulama suyunun idaresi ve sıtma hastalığı kontrolü amacıyla ruhsata tabidir” denildi.