BUSİAD, dijital dönüşüme rehber olacak
BUSİAD’ın geliştirdiği Endüstri 4.0 Projesinin ilk toplantısı BUSİAD Evinde gerçekleştirildi. Toplantıda BUSİAD’ın Bursa sanayisinin Endüstri 4.0 özelindeki dijital dönüşümüne rehberlik etmesi adına yürüteceği çalışmalar değerlendirildi
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir süredir çeşitli platformlarda dillendirilen Endüstri 4.0 kavramı, özellikle Bursa gibi sanayi kentlerinin de ana gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Söz konusu dönüşüm hareketiyle ilgili bazı firmalar özelinde önemli adımlar atılıyor olsa da, henüz konunun iş dünyasında tabana yayıldığını söylemek oldukça zor. Bu gerçekten hareketle yola çıkan BUSİAD, sanayi ve hizmet işletmelerinin küresel boyutta kalıcı rekabet gücü elde etmeleri için işletme düzeyinde ve kişisel olarak inovatif yaklaşımları ve uygulamaları ele almak, önemini vurgulamak, teşvik etmek, yaygınlaştırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yeni bir proje başlattı.
KATILIMCILAR HEMFİKİR
“Endüstri 4.0 Projesi” olarak adlandırılan çalışma kapsamında BUSİAD Evinde gerçekleştirilen ve çalıştay formatında organize edilen ilk toplantıya; akademisyenler, sanayiciler, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firma temsilcileri ve sivil toplum örgütü yöneticileri katıldı.
Proje Koordinatörü olarak görev alan BUSİAD Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu katılımcılara teşekkür ederek, söz konusu proje çalışması ile Endüstri 4.0 olgusunun iş dünyasında daha geniş kitlelere yayılmasını ve çok daha derinden yankı bulmasını hedeflediklerini söyledi. Hatunoğlu, bu hedef doğrultusunda gerçekleştirecekleri toplantılarda katılımcıların önerilerini de dikkate alacaklarını belirterek, böylece projenin kapsamını ve izlenecek yol haritasını belirleyeceklerini ifade etti. Hatunoğlu “4. Sanayi Devrimi mi, Yoksa 4. Sanayi Evrimi mi?” isimli bir sunum yaparak, katılımcıları Endüstri 4.0 kavramı ile ilgili bilgilendirdi. İnsanlık tarihinin gelişimindeki önemli evreler hakkında bilgi veren Hatunoğlu; insanlığın binlerce yıl boyunca yavaş yavaş yükselen bir çizgide ilerlediğini, dünya tarihindeki en büyük ve en hızlı değişimin buhar gücünün kullanımı ile yaşandığını ve bunun 1. Sanayi Devrimi olarak adlandırıldığını belirtti.
Hatunoğlu, son 200 yıldaki ani yükselişinin ve medeniyette sağlanan gelişiminin sanayi devrimi ile paralel bir şekilde ilerlediğine dikkat çekerek, “Sanayi Devrimi’nin başlangıcı makine, kimya ve metalürji mühendisliğinin ortak çabası ile oldu. Buhar gücü sayesinde insan ve hayvan kas gücünün sınırları aşıldı. Zamanla elektriğin devreye girmesi ile 2. Sanayi Devrimi ve 1960’larda elektroniğin devreye girmesiyle de 3. Sanayi Devrimi başlamış oldu. Bugün ise 4. Sanayi Devrimini konuşuyoruz. Çok yakın bir gelecekte robotların kendi aralarında iletişim kurduğu yeni bir teknolojik dönüşüme tanık olacağız” diye konuştu.
OLMAK YA DA OLMAMAK MESELESİ
Türkiye’de ve dünyada Endüstri 4.0 ile ilgili farklı gündemlerin olduğuna işaret eden Hatunoğlu, “Bu konulara daha fazla kafa yormamız gerekiyor. Artık gelinen noktada insansız karanlık fabrikalardan, ürünlerin robotlarla taşındığı sistemlerden, tedarik zinciri içindeki dijital dönüşümden, 3 boyutlu yazıcılardan bahsediyoruz ve tüm bunlar Endüstri 4.0’ın bileşenleri.
Diğer sanayi devrimleri kas gücünün yerine bir şeyler koyarken, Endüstri 4.0 ise beyin gücünün yerine bilgisayar ve dijital yenilikleri koyuyor” diye konuştu. Hatunoğlu, şöyle devam etti: “Dijital teknolojiler sayesinde müthiş bir ilerlemenin kaydedildiği zamanlarda yaşıyoruz. Genel bilgi işlem gücünün iki katına çıkması için gereken süre 18 aya kadar düştü. Bizim de ülke olarak bu ilerlemeyi yakalamamız gerekiyor. Büyük veri analizi, akıllı robotlar, zenginleştirilmiş gerçeklik, 3 boyutlu yazıcılar, bulut teknolojisi, nesnelerin interneti, yapay zeka gibi Endüstri 4.0’ı tetikleyen teknolojiler fazlasıyla hayatımızda artık. Şu an tam anlamıyla bir kırılma noktası yaşıyoruz ve yakında yeni bir dönem başlayacak. 4. Sanayi Devrimi bir devrimden öte, disiplinler arası ortak çalışmanın getirdiği bir üretim evrimidir. Yeni dünya düzeninde artık farklı disiplinlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Sanayide değişmeyen şey verimlilik ve tarih boyunca sanayi hep verimliliğini arttırmaya çalışmış. Endüstri 4.0 da tamamen bu amaca yönelik. Yani olmak ya da olmamak meselesi bu.”
BUSİAD ENDÜSTRİ 4.0 DÖNÜŞÜM MERKEZİ
Endüstri 4.0 alanındaki çalışmaları sektörel bazda değerlendirerek, bir sektörde kaydedilen gelişmenin ve ulaşılan teknolojinin diğer sektörlere de yayılması gerektiğini ifade eden Hatunoğlu, BUSİAD bünyesinde oluşturulacak “Endüstri 4.0 Dönüşüm Merkezi” ile bunun sağlanabileceğine vurgu yaptı. Hatunoğlu, söz konusu merkezin sanayinin paydaşları arasında iş birliğini güçlendirerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasında koordinasyonu üstlenebileceğini ve otomotiv, makine, tekstil, gıda gibi alanlarda çalışma grupları oluşturarak çeşitli faaliyetler yürütebileceğini sözlerine ekledi. Hatunoğlu’nun sunumunun ardından katılımcılar otomotiv, makine, tekstil, elektrik - elektronik ve gıda sektörü masalarına ayrılarak, söz konusu sektörlerin verimlilik çalışmaları, Endüstri 4.0 ile ilgili gelecek vizyonu ve bu konudaki potansiyelini değerlendirdi. Karşılıklı görüşme ve değerlendirmeler sonucunda söz alan grup liderleri elde edilen çıktılarla ilgili diğer sektör temsilcilerini bilgilendirdi.